Sådan investerer du for lånte penge med gearing

  • af
Sådan investerer du for lånte penge med gearing

Vi viser reklamer for låneudbydere og dækker ikke nødvendgivis hele markedet for låneudbydere

Investering for lånte penge. Umiddelbart kan det lyde farligt, og måske tænker du, at det er noget, alle bør holde sig fra. Risikoen er ganske enkelt for stor.

Det er ganske rigtigt, at investering for lånte penge kan være risikabelt. Det gælder dog primært for de investorer, der investerer for lånte penge uden at forstå de grundlæggende teorier bag lån til investeringer – også kaldet gearing.

Hvad er gearing?

Gearing er i al sin enkelthed investering for lånte penge. For at forstå gearing, tager vi udgangspunkt i et eksempel. Lad os antage, at du har 10.000 kr. hos saxotradergo, som du ønsker at investere i et aktieindeks. Du finder en passende future, der dækker over indekset, og placerer nu din investering. Indekset stiger nu 10% over det næste år, og du har dermed opnået et afkast på 1.000 kr.

Det er jo alt sammen meget godt. Men tænk nu, hvis du havde haft 10.000 kr. til handl med futures på saxotradergo i stedet. Så havde dit afkast været på 10.000 kr. i stedet!

I ovenstående eksempel gør gearing det muligt at investere 100.000 kr. i stedet for blot 10.000 kr. Ved at geare din investering med en faktor 9, kan du nu investere 100.000 kr. i stedet (altså 9 x din oprindelige investering på 10.000 kr. + din oprindelige investering.

Fordele og ulemper ved gearing

Fordelen ved at investere med gearing er selvfølgelig, at du opnår et højere afkast af dine egne penge, når afkastet er positivt. Hvis vi vender tilbage til eksemplet, vil den oprindelige investering uden gearing have givet 10%, hvilket svarede til 1.000 kr. Ved at anvende gearing faktor 9 ændrede det samlede afkast sig til 10.000 kr., hvilket svarer til 100% af din oprindelige investering på 10.000 kr. Ikke dårligt!

Træerne vokser dog ikke ind i himlen, når det kommer til gearing. For mens det går stærkere, når afkastet udvikler sig positivt, er det samme også tilfældet, når kursen udvikler sig negativt. Investerer du 10.000 kr. med faktor 9, og din investering så efterfølgende falder 10%, har du reelt set tabt hele din investering. Og falder kursen yderlige, risikerer du at komme til at skylde penge på din investering, hvis ikke du har opsat en stop-loss-grænse.

Inden du giver dig i kast med at investere med gearing, er det derfor altid en god idé nøje at overveje, om gearing er det rette valg for dig. Gearing sætter turbo på dine investeringer – i begge retninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *