RKI og rådighedsbeløb

Vi viser reklamer for låneudbydere og dækker ikke nødvendgivis hele markedet for låneudbydere

Er du RKI registreret er du ikke uden midler til de daglige fornødenheder. Der er et vi beløb, et rådighedsbeløb du har ret til.

Som i banken er der hos RKI et rådighedsbeløb et af de to primære og overordnede beløb der sikres du har til rådighed. Også når din økonomi er under pres pga. gæld. Det er også et vigtigt tal til at skabe overblik over hvordan dit private økonomiske råderum ser ud, og afgøre om der er mulighed for eventuelt at yde dig kredit eller sænke din nuværende rente fordi du har luft i din privatøkonomi og dermed er en mere sikker låntager at låne til. Det kan gøre det muligt at opnå lån trods RKI

Hvad er rådighedsbeløbet
Rådighedsbeløbet er den sum penge har til rådighed til forbrug efter at dine faste omkostninger er betalt. Det vil sige de penge, der er til din rådighed når der er betalt husleje, afdrag på bilen og hvidevarer, forsikringer osv. Rådighedsbeløber er den sum du har til rådighed til at købe tøj, kost, personlig pleje, kontigenter osv..

Rådighedsbeløbet sættes næsten ens i alle banker. Finanskrisen har dog øget beløbet noget mere i nogle banker end i andre. Måden hvorpå rådighedsbeløbet beregnes er forskellig. Eksempelvis sættes udgiften til service på bil af nogle banker som en fast omkostning og dermed defineret som en størrelse der ikke indgår i rådighedsbeløbet, mens andre banker blot ser service på bilen som en fast omkostning. Er service (reparation) omfanget som det er for de fleste bør det være en del af de faste omkostninger da det jo kan forudses og beregnes ret nøjagtigt i et budget.

Hvor stort sættes rådighedsbeløbet?
Banker og kreditgivere beregner løbende gennemsnitlige krav til rådighedsbeløb og genberegner dem nu og da. Et krav kunne være:

1 voksenKr.6.000
2 voksne i altKr. 9.000
1. barnKr. 2.200
Pr. ekstra barnKr. 1.800

En famile på 5 personer vil således skulle kunne disponere over et rådighedsbeløb på 14.800 kr.

Bedst mulige rådighedsbeløb er ikke alt
Vi forbrugere er forskellige og det er vores privatforbrug også. Selvom man tjener mange penge kan ens forbrug godt være for højt i forhold til den indtjening man har. Det kan være at du bruger for mange penge, og ikke har godt styr på din økonomi. Så er et tilsyneladende højt rådighedsbeløb ikke en indikator på hvor kreditværdig man er og om man er interessant som kunde for bankerne. Derimod kan en godt styret økonomi som i udgangspunkt ikke ikke har et stort rådighedsbeløb være et sikkert kundeemne og måske sågar aspirere til et billigt kviklån i en fart

Læs også om RKI lån